Hoe haal je het meeste uit je coachingsgesprek?

Een goed coachingsgesprek begint met een goede voorbereiding. Als coachee heb je meer invloed op het proces dan je denkt. Door vooraf stil te staan bij wat je wilt bereiken, zorg je ervoor dat je tijdens de sessies gerichter aan de slag kunt. In dit artikel leer je hoe je je kunt voorbereiden en hoe je het meeste uit je gesprekken haalt. We eindigen met een handige checklist die je kunt gebruiken voor je volgende coachingsessie.

Voorbereiding op het eerste coachgesprek

  1. Denk na over je doelstellingen. Wat wil je precies uit de coaching halen? Misschien wil je zelfverzekerder worden, effectiever leidinggeven, of juist meer balans vinden in je leven. Door je doel helder te hebben, kan de coach je gerichter helpen. Geen concrete doelen? Geen zorgen, je coach helpt je hierbij, maar het is fijn als je zelf al een idee hebt.
  2. Bereid vragen voor aan je coach. De relatie met je coach is belangrijk. Je moet je veilig en begrepen voelen, dus neem de tijd om vragen te bedenken. Vraag bijvoorbeeld naar de manier waarop de coach werkt of welke ervaring hij of zij heeft. Dit helpt je ook om te bepalen of er een klik is.
  3. Formuleer je coaching-vraag. Wat is het specifieke vraagstuk waar je aan wilt werken? Denk hier alvast over na en probeer het zo concreet mogelijk te maken. Gebruik eventueel de SMART-methode (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdsgebonden) om je vraag scherp te formuleren. Hiermee kun je je voortgang beter monitoren.

Tijdens het gesprek

  1. Schrijf dingen op. Neem altijd pen en papier mee naar je sessies. Het helpt om aantekeningen te maken van belangrijke inzichten of opdrachten. Vaak komen er veel dingen voorbij in een gesprek en het kan moeilijk zijn om alles te onthouden. Door dingen op te schrijven, krijg je ook meer structuur in je gedachten.
  2. Stel vragen. Als iets niet duidelijk is of je meer wilt weten, vraag door. Een coachingsgesprek is een veilige ruimte waarin je zonder oordeel je vragen kunt stellen. Hoe meer helderheid je hebt, hoe meer vooruitgang je boekt.
  3. Wees eerlijk. Openheid en eerlijkheid tegenover je coach zijn cruciaal voor een succesvol traject. Hoe meer je deelt, hoe beter de coach jou kan helpen. Geen enkel verhaal is te gek voor een coach, dus wees niet bang om gênante of lastige onderwerpen aan te kaarten.
  4. Werkgever op de hoogte houden. Als je werkgever je coaching betaalt, kan het nuttig zijn om in overleg met je coach te bepalen wat je wilt delen over je voortgang. Dit kan bijvoorbeeld zijn: “We maken goede stappen, maar hebben nog een paar sessies nodig om ons doel te bereiken.”

Na het gesprek

  1. Maak een gespreksverslag. Werk je aantekeningen uit, zodat je later nog kunt teruglezen wat er precies besproken is. Dit helpt om de inzichten vast te houden en erop terug te komen in latere sessies.
  2. Doe de opdrachten. Je coach geeft je vaak opdrachten mee om buiten de sessies mee aan de slag te gaan. Deze zijn essentieel om echt vooruitgang te boeken. Plan tijd in je agenda om deze opdrachten uit te voeren.
  3. Reflecteer na het gesprek. Gun jezelf de tijd om alles te laten bezinken na een sessie. Spring niet direct weer in je werk, maar neem even de tijd om na te denken over wat er is besproken. Dit helpt om alles beter te verwerken en je mentale balans te bewaren.
  4. Bespreek uitdagingen. Lukt het je niet om een opdracht uit te voeren? Dat is helemaal niet erg. Noteer waar je tegenaan loopt en bespreek dit met je coach. Zo kan de coach je helpen obstakels te overwinnen.
  5. Blijf in contact. Als een sessie heftig voor je is geweest, voel je dan niet bezwaard om contact op te nemen met je coach. Coaching kan soms confronterend zijn, en het is belangrijk om daar goed mee om te gaan.

Checklist voor je volgende coachingsessie

  • Heb ik helder wat ik wil bereiken met de coaching?
  • Heb ik vragen voorbereid om mijn coach beter te leren kennen of om zaken te verduidelijken?
  • Heb ik mijn coaching-vraag zo concreet mogelijk geformuleerd?
  • Pen en papier klaarleggen om aantekeningen te maken.
  • Tijd in mijn agenda ingepland om de opdrachten uit te voeren.
  • Tijd vrijgemaakt na het gesprek om alles te laten bezinken.
  • Eventuele moeilijkheden genoteerd om te bespreken met mijn coach.

Met deze voorbereiding en tips zorg je ervoor dat je je coachingsessies optimaal benut. Coaching is een proces waarin je jezelf steeds beter leert kennen. Hoe meer je investeert in het proces, hoe meer je eruit haalt!