In de snikhete woestijn van het oude Egypte, 1479 jaar voor Christus, was er een vrouw aan de macht: Hatshepsut. Ze zit in haar paleis, het zweet loopt over haar voorhoofd terwijl ze de papyrusrollen voor haar bestudeert. Niet wat je verwacht van een koningin in het oude Egypte: zacht en rustig maar toch duidelijk en vastberaden. Voel je soms ook zo, alsof je tegen de stroom in moet zwemmen en toch elegant wilt blijven?

Dan kun je wat leren van Farao Hatshepsut, de eerste vrouwelijke farao van Egypte. Ze regeerde bijna 22 jaar en wordt gezien als een van de meest succesvolle farao’s ooit. Het bijzondere? Haar manier van leiderschap verschilde enorm van haar voorgangers.
In een tijd waarin mannen de dienst uitmaakten, deed Hatshepsut het anders. Ze gebruikte geen geweld en brute kracht, maar koos voor overleg en standvastigheid. Haar voorkeur ging uit naar vreedzame handelsrelaties boven bloederige oorlogsveroveringen.
Hier is de top 5 met sterke punten waar wij van kunnen leren. Kijk eens wat je hiervan in jouw werk kunt toepassen:
- Leiderschap kent geen geslacht of kleur: Hatshepsut was de eerste vrouwelijke farao en één van de meest succesvolle. Ongeacht man of vrouw, iedereen kan sterke leiding geven als er een duidelijke visie is.
- Kies dialoog boven strijd: Hatshepsut focuste op overleg en handelsrelaties in plaats van oorlogen. In onze wereld betekent dit dat goed leiderschap niet gaat over altijd winnen, maar over oplossingen vinden die voor iedereen werken.
- Durf tegen de stroom in te zwemmen: Soms is de gevestigde orde niet meer effectief. Wees moedig genoeg om jouw eigen pad te kiezen, zelfs als dat betekent dat je tegen de stroom in moet.
- Leiderschap kan zacht maar krachtig zijn: Het stereotype dat leiders altijd dominant en agressief moeten zijn is achterhaald. Een rustige, vreedzame benadering kan net zo, zo niet méér, effectief zijn.
- Neem risico’s: Hatshepsut bewijst dat durf en moedig zijn om risico’s te nemen kan resulteren in geweldige uitkomsten. Durf de sprong te wagen!
Deze lessen van Hatshepsut zijn niet alleen relevant voor het leiderschap van vandaag, maar zijn essentieel om onszelf uit te dagen en verder te groeien. Hatshepsut laat zien dat leiderschap niet hard en agressief hoeft te zijn. Je kan ook op een zachte en rustige manier, met vastberadenheid en visie, een heel volk leiden.
Daarnaast onderstreept ze het belang van overleg boven strijd. Vandaag de dag betekent dit dat we als leiders moeten onderhandelen en oplossingen zoeken die voor iedereen werken, in plaats van altijd te willen winnen.
En last but not least, Hatshepsut spoort ons aan om, als dat nodig is, tegen de stroom in te zwemmen. Soms werken oude manieren niet meer en moet er een nieuw pad gekozen worden. Ga jij, net als Hatshepsut, de uitdaging aan om op jouw eigen unieke manier te leiden?