Dat een ondernemende geest en goede werkervaring tot mooie dingen kunnen leiden, bewijst Rob te Velde.
In 2012 begon hij als zelfstandig dienstverlener op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en organisatie ontwikkeling. Relevante werkervaring deed hij onder meer op bij koffiereus Douwe Egberts “Daar leerde ik de verbinding leggen tussen wie je bent als mens en wat je kunt betekenen binnen een bedrijf. Ik leerde er ook om met mensen heel hard aan resultaat te werken. Ik moest voor het optimale bedrijfsresultaat als leidinggevende op uiterst gestructureerde manieren werken, via LEAN werkmethodes en werkproces optimalisatie. Het draaide dus om resultaat behalen op een heel gestructureerde wijze. Tegelijkertijd richtte ik mij op de persoonlijke ontwikkeling en intrinsieke motivatie van mijn medewerkers. We hebben daar met geweldige ondersteuning een LEAN Leiderschapsprogramma ontworpen en uitgevoerd. Dat omspande alle lagen van de organisatie en ieder aspect van het bedrijf. Van veiligheid op de werkvloer tot het maken van werkinstructies en van het rapporteren van de afdelingsresultaten tot het aansturen medewerkers invloed te geven op hun werk.”
Robs ondernemende geest zette hem samen met zijn vrouw aan het denken over ondernemerschap. Als zelfstandige kon hijal zijn vaardigheden inzetten en zonder omwegen zijn eigen plannen uitvoeren. Het denkproces mondde in 2012 uit in de oprichting van Beleeff. Dat doet het echtpaar Te Velde zo succesvol dat naast de vestiging in Luttelgeest, nu ook een kantoor in Amsterdam is geopend.
Beleeff staat voor Beweging, Leiderschap en Effect. Tijdens verandertrajecten is het heel belangrijk dat mensen het lef hebben en er zin in krijgen om in beweging te komen. Verandering roept soms weerstand op en gebeurt vaak onder druk. Dat zijn elementen die veel energie kosten – en vaak ook geven. Die energie moet in beweging gebracht worden, anders stopt of ontploft het veranderproces.
Leiderschap begint altijd met zelfleiderschap. Altijd. Leiding geven aan jezelf, aan je eigen leven, is voor veel mensen het moeilijkste wat er is. En dat besef maakt je een dienende, nederige leider, die tóch weet waar hij naar toe wil. En erop staat dat doelen worden gehaald. Dat is een paradox die je kracht geeft als leidinggevende.
Dat doelmatig en vruchtbaar leiderschap altijd tot resultaten leidt. Ik werk actie- en resultaat gericht met mijn klanten. Effect staat voor mij dan ook voor een afkorting van effectief. Effectief werken betekent dat je de juiste dingen doet. Niets is zo vervelend als de verkeerde dingen heel goed proberen te doen. En effect staat ook voor efficiënt. Met zo weinig mogelijk inspanning, een zo groot mogelijk resultaat bereiken. Dus nauwkeurig kijken hoe het beter kan, het liefst elke dag. Dat maakt effect een belangrijke pijler in onze service en onze bedrijfsnaam. HOE ZIET DE SERVICE ERUIT? Ik denk mee, adviseer, analyseer, train en coach organisaties en hun werknemers. Zoals gezegd ligt de dienstverlening op het snijvlak van organisatieontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling. We zoeken de synergie tussen de richting van de organisatie en de intrinsieke motivatie van de mensen. Zodat de plannen effectief en efficiënt worden uitgevoerd. En dat de werknemers daar in hun persoonlijke ontwikkeling óók weer verder mee komen. Het is een mes dat aan meerdere kanten snijdt.
Dat ondernemers en ondernemingen vaak onvoldoende weten waar ze heen willen en hoe ze er willen komen. Daarbij hebben ze niet de systemen om gestructureerd leiding te geven aan vooruitgang en procesverbetering. Ook missen ze vaak meetpunten die aangeven of het goed gaat of niet. Daardoor slagen ze er vaak niet in om de werknemers op een goede manier zelfstandig en met eigen initiatief te laten werken aan de doelen van de organisatie. Medewerkers zijn dan ook vaak niet gelukkig, missen voldoening en werkplezier. En zo mis je een heleboel kansen tegelijk.
Een leidinggevende moet aan zijn medewerkers vragen wat zij nodig hebben om hun werk goed en met plezier te kunnen doen. Met wat geluk volgt op die vraag de wedervraag van de medewerker: wanneer doe ik mijn werk goed? Als je het gesprek, de dialoog, daarover op gang krijgt als leidinggevende, dan ben je spekkoper. Door nog verder structuur te geven aan dit gesprek en de resultaten ervan goed in de organisatie in te bedden, worden constante verbetering en samenwerking robuuste, dagelijkse gewoontes.
Mensen willen graag helpen. Zo zit de meerderheid van de mensen nu eenmaal in elkaar. Zodra je weet wat je wilt, geef je anderen ook de gelegenheid om je te helpen. Dus ja, het is enorm belangrijk om goed te verwoorden waar je naartoe wilt. Visie bepalen en je richting uitzetten zijn een vak apart. Wij hebben er ons vak van gemaakt. De ontwikkeling van dat vakgebied staat nooit stil. Er zijn zoveel technieken, modellen en analyses. De basis blijft: scherp luisteren, oprechte belangstelling hebben en nooit vooringenomen zijn. Denken dat je het al weet, is het begin van het beperken. Mijn tip: luister naar de woorden die je uitspreekt, naar je intonatie, naar de achterliggende bedoelingen. En vraag door. Wees nooit tevreden met het voor de hand liggende. Want daarin vind je zelden wat mensen écht willen.
Uit: Hét Ondernemersbelang, december 2016