Kantoortijden

Werkdagen van 8:30 tot 17:30.

Bel of Whatsapp

+31 6 117 99 129

Mensen ontwikkelen. 

Organisaties bouwen.

Mensen ontwikkelen.

Organisaties bouwen.

Het allesvernietigende en altijd-hongerige ontwikkelvraagstuk

Alle organisaties, van groot tot klein, kampen met een probleem met verstrekkende gevolgen: het ontwikkelvraagstuk.

Zelfs bedrijven met een prima HR afdeling, vinden HRD moeilijk. Waarom?

Machteloos

Zoals dingen op dit moment gaan is niet goed genoeg; er moet vooruitgang komen. Processen moeten scherper worden neergezet, ouput moet worden verhoogt, kosten moeten omlaag. Maar de ontwikkeling van de organisatie heeft zand in de tandwielen, en het ontwikkelproces kost daarom veel meer energie dan de output zou doen verwachten. Machteloos moeten organisaties toezien hoe leiderschapsprogramma’s onvoldoende rendement afwerpen, hoe medewerkers langzamerhand hun loyaliteit en werklust verliezen en hoe de effectiviteit van teams terugloopt tot een punt waarop ongewild belangenversnippering ontstaat en energie, geld, tijd en waarde voor de klant verloren gaat.

Wil je meer weten over hoe dit ontwikkelvraagstuk er in de praktijk uitziet, lees dan dit interview met Rob te Velde.

Gewoon doen wat je moet doen

Het antwoord op al dit probleem lijkt eenvoudig: als we nu gewoon eens zouden doen wat we onze mensen beloven, als onze leiders nu eens de visie wisten vast te houden en wanneer we oprechte belangstelling zouden hebben voor de drijfveren, motivatie en redenen van mensen, dan kwamen we al vrij snel in de bovenste lagen van organisatie-gelukzaligheid terecht.

Intrinsieke motivatie

Mensen zouden dan gemotiveerd zijn, weten wat er van ze verlangd zou worden. En bovenal: hun eigen, intrinsieke motivatie die veroorzaakt wordt door passie, drijfveren, sympathie en samenwerking zou parallel lopen aan de ontwikkeling van de organisatie. Het uitlijnen van de organisatiedoelen en de persoonlijke doelen van de medewerkers zou een fluitje van een cent zijn, en leidinggevenden konden het managen van taken loslaten en overgaan naar het leiden op basis van gedeelde verantwoordelijkheden.

Eén oorzaak

Dit gezamelijke, allesvernietigende en altijd-hongerige gat in elke organisatie heeft veel onderliggende oorzaken, maar één ervan springt er met kop en schouders boven uit. De definitie van ‘organisatie’ neemt het probleem met zich mee. De organisatie bestaat uit mensen. Oneindig complex, wanneer je ze afzonderlijk bekijkt. Nog veel complexer wanneer je ze laat samenwerken. Razend interessant… wanneer je er je werk van maakt. Oneindig lastig… zolang je het er bij probeert te doen.

Er is een namelijk extra stap nodig om die oorzaak grondig aan te pakken. En die stap is zelfleiderschap ontwikkelen. Door de cultuur waarin we opgroeien, leven en werken wordt er gewerkt op de manier van ‘doe maar gewoon’ of zelfs ‘doe het nu maar gewoon’. Zelf nadenken over de richting van je leven, wat werken daarin betekent en hoe je een optimale, wederzijdse bijdrage aan elkaar kunt leveren is niet iets wat we op school leren. En ook niet wat we in de praktijk leren. Met een beetje pech leren we het nooit… die ontwikkeling van ons zelfleiderschap. Specialistisch werk? Alleen weggelegd voor de allerbeste coaches onder de leidinggevenden? Nee hoor! Het zit in ons allemaal.

Het is Moeilijk betekent: het is Mogelijk

Het oplossen van de oorzaak is verre van eenvoudig. Dat heeft iets met focus te maken, en met uithoudingsvermogen. En ook met het talent om te kunnen afwisselen tussen op het juiste moment zacht en vriendelijk te zijn, en op het juiste moment zakelijk en doortastend. Het is inspireren van mensen, en aanzetten tot daden. Niet elke leider, leidinggevende kan dat goed. Dat moet worden ondersteund met leiderschaptraining en leiderschapssystemen die passen bij de cultuur en bij de mensen.
Wanneer iets moeilijk is, betekent het ook mogelijk is. Op www.HRDaaS.nl is de ingang te vinden naar de oplossing: het direct in gang zetten van al je ontwikkelwensen voor mens en organisatie.

Vertrouwenspersoon

Voor een aantal organisaties is Beleeff vertrouwenspersoon. Klik hier door naar de pagina voor meer informatie. Je kunt hier uitzoeken…
...
woman writing on a notebook beside teacup and tablet computer

SLIM Subsidie

Nederland doet het goed als het gaat om onderwijs en scholing. Wanneer we naar andere landen kijken wordt dat duidelijk.…
...

Leid jij je bedrijf of leidt je bedrijf jou?

“Leid jij je bedrijf of leidt je bedrijf jou?” Je bent nu al zo’n jaar of…
...

Beweeg, ontwikkel en Beleeff het effect

Dat een ondernemende geest en goede werkervaring tot mooie dingen kunnen leiden,…
...