Kantoortijden

Werkdagen van 8:30 tot 17:30.

Bel of Whatsapp

+31 6 117 99 129

Mensen ontwikkelen. 

Organisaties bouwen.

Mensen ontwikkelen.

Organisaties bouwen.

Te laag ingestelde talentplafonds kosten het Nederlandse bedrijfsleven 10 tot 20% omzet en werkplezier.

Mensen hebben vaker ENORM VEEL talent dan  je misschien zou denken. De unieke combinatie van talenten wordt vaak niet herkend, en dat is triest.

Doordat het niet wordt herkend, wordt het ook niet erkend. En dat doet iets met een mens. Het kost je een stuk van je identiteit. En daarmee zelfvertrouwen. Dat drukt op je prestaties. En belangrijker nog: het punt waarop je denkt dat je plafond ligt.

En naast dat het triest is dat je in het leven je potentieel niet kunt bereiken, is het voor iedere organisatie kostenpost nummer 1.

Onzichtbaar, dat wel. Want al dat ongebruikt talent, al die te laag ingestelde plafonds, die zorgen ervoor dat ook een organisatie, een bedrijf, een éénpitter nooit of te nimmer gaat worden wat ze worden kunnen.

Wanneer je een groep mensen beschouwd, dan wordt een deel daarvan duidelijk. Hoe vaak ik niet hoor: ‘er moet toch meer in deze groep mensen zitten’. Helaas trekken mensen elkaar hierin vaker naar beneden dan dat ze elkaar opstuwen. Door te kijken wat individuele drijfveren en talenten zijn, wordt dit proces omgedraaid. Wij doen dat door middel van gedegen analyses en goed onderbouwde profielen. Mensen vinden dat geweldig: hun talent wordt erkend. Opeens gaan ook hun eigen ogen open en wordt een lang verstopt talent of zelfs een levenslang bestreden levensthema aan het daglicht blootgesteld. Op een vriendelijke, niet bedreigende manier. Je kunt je bijna niet voorstellen wat voor groeikansen dat geeft.

Mensen verrassen mij nog bijna dagelijks door nieuwe, onontgonnen gebieden te vinden in hun talentenlandschap. Schatgraven in je eigen tuin, noem ik dat. Er kwam ooit iemand een training Persoonlijke Ontwikkeling Professioneel bij me doen. Een buitengewoon vriendelijk persoon, die samen met de partner een bloeiend, ambachtelijk bedrijf had opgebouwd. Ondertussen hadden ze samen twee kinderen opgevoed. Van een oude boerderij hadden ze een schitterend woon-oord gemaakt dat het landschap en de omgeving opwaardeerde. Dit bijzondere mens speelde een betekenisvolle rol in het maatschappelijk leven, door naast de eigen bejaarde familie ook nog anderen te helpen. Zij leefde in de vaste overtuiging dat dit allemaal ‘gewoon’ was, beleefde er nauwelijks plezier aan en we startten de training met de voorzichtige doelstelling: laten we eens één talent te identificeren.

Het was grappig geweest als het niet zulke verdrietige gevolgen zou hebben. Een laag zelfbeeld, onderpresteren, niet assertief zijn, geen grenzen stellen. Doelen te laag stellen, te snel tevreden zijn, onbevredigd door het leven gaan.

Mensen hebben zoveel meer talent, in zulke veel mooiere combinaties, en er wordt maar zo weinig gebruik van gemaakt. Dat noem ik arbeidsrendement. Ik vermoed dat we het in Nederland al redelijk goed doen, als je naar de rest van de wereld kijkt. Ik schat dat we op een 5 of een 6 van de tien punten zitten. Stel nu dat je daar binnen je organisatie een 7 van zou kunnen maken. Dat is 10 tot 20 procent meer werkplezier, passie, leiderschap, vakmanschap. Allemaal waarde voor je klant, die klaar ligt om verkocht te worden maar die gewoon ongebruikt blijft liggen. Eeuwig jammer en erg duur voor het Nederlandse bedrijfsleven.

En dat terwijl je er zoveel aan kunt doen… zelfleiderschap tonen in je leven. Ergens de moed vinden om er aan te gaan werken. Om wèl dat doel te formuleren, die lat hoog te leggen voor jezelf. Om topprestaties te verwachten van jouw bijzondere, unieke combinatie van talenten. En om de levensmissie die daaruit voortvloeit te gaan vervullen. Je ben niet voor niets op aarde, je hebt hier een taak. En het maakt het leven een stuk leuker en interessanter als je die taak kent, hebt opgeschreven, er dagelijks aan kunt werken. Die taak past bij jouw combinatie van talent. Dat maakt dat je in de flow komt, als je er aan werkt. Het stuk directe resultaat dat je ziet als je doet waar je goed in bent, is één van de factoren die je in die flow terecht laat komen. Dan spatten de vonken er van af als je bezig bent, dan ontstaat de magie.

Vertrouwenspersoon

Voor een aantal organisaties is Beleeff vertrouwenspersoon. Klik hier door naar de pagina voor meer informatie. Je kunt hier uitzoeken…
...
woman writing on a notebook beside teacup and tablet computer

SLIM Subsidie

Nederland doet het goed als het gaat om onderwijs en scholing. Wanneer we naar andere landen kijken wordt dat duidelijk.…
...

Leid jij je bedrijf of leidt je bedrijf jou?

“Leid jij je bedrijf of leidt je bedrijf jou?” Je bent nu al zo’n jaar of…
...

Beweeg, ontwikkel en Beleeff het effect

Dat een ondernemende geest en goede werkervaring tot mooie dingen kunnen leiden,…
...