Wat kun je doen terwijl je wacht op een psycholoog

Het lijkt soms een uitdaging om te wachten op een afspraak met een psycholoog, maar er zijn nuttige strategieën die je in de tussentijd kunt hanteren, zonder in de valkuil te vallen van gevaarlijke zelfdiagnose via sociale media.

Het kan verleidelijk zijn om jezelf te isoleren, maar het delen met vrienden, familie of gelijkgestemden kan ongelooflijk ondersteunend zijn. Online gemeenschappen kunnen ook behulpzaam zijn, maar gebruik ze voor steun en niet als een bron van zelfdiagnose.

Zelfzorg is cruciaal. Dit kan het uitvoeren van lichte lichamelijke activiteiten, zoals wandelen of yoga, of mentale oefeningen omvatten zoals meditatie of ademhalingsoefeningen. Probeer te zorgen voor een gebalanceerd dieet en voldoende slaap.

Het lezen over (mentale) gezondheid kan op nuttig zijn, maar het is van essentieel belang om bronnen te kiezen die betrouwbaar zijn. Het doel hierbij is om je emoties beter te begrijpen en ze effectief te communiceren aan de gezondheidswerker wanneer je uiteindelijk de afspraak krijgt.

Er zijn diverse platforms die online therapie aanbieden, vaak met gekwalificeerde professionals. Hoewel dit niet zo uitputtend is als aanwezig zijn bij persoonlijke sessies, kan het nog steeds een nuttige tijdelijke ondersteuning bieden.

Wat je echter moet vermijden, is te vervallen in het risico van zelfdiagnose via sociale media. Hoewel het onderzoek daar wel begrijpelijk is, kunnen de gevaren van onbetrouwbare bronnen, selectieve perceptie en het risico op verkeerde diagnoses en zelfmedicatie schadelijk zijn.

Als je ooit in een crisis belandt, is het cruciaal om direct hulp te zoeken. Er zijn hotlines beschikbaar voor onmiddellijke ondersteuning.

Onthoud altijd dat wachten op hulp moeilijk kan zijn, maar het betekent niet dat je er alleen voor staat. Maak gebruik van betrouwbare bronnen terwijl je op professionele geestelijke zorg wacht en vermijd het pad van zelfdiagnose. Je welzijn is het waard om geduldig en wijs te zijn met de informatie en steun die je kiest om onderweg te gebruiken.

Wil je toch niet langer wachten?

Bij Beleeff snappen we dat wachten op een psycholoog soms lang kan duren. Daarom bieden we jou ook wat opties om deze periode goed door te komen.

Heb je al gehoord van onze training Gevoelslandschap? Dit is een krachtige methode die jou helpt om je gevoelens beter te begrijpen en te gebruiken als gidsen voor persoonlijke groei. In deze training leer je omgaan met je emoties door een visuele ontdekkingsreis door je innerlijke wereld. Het is een mooie manier om zelfontdekking te doen en jezelf te accepteren zoals je bent. Deze methode is ook super inzetbaar tijdens onze coaching sessies.

Je kunt ook vaak al vlot beginnen met coaching bij ons. Dit kan je zelf regelen of via je werkgever. Die heeft er ook belang bij dat je goed functioneert en duurzaam inzetbaar bent, en wil vaak wel wat bijdragen.  Onze coaching sessies zijn een praktische stap om aan jezelf te werken en je persoonlijke ontwikkeling een boost te geven. Samen met jou pakken we problemen aan en werken we aan jouw doelen.

Vanuit de rol van werkgever kun je ook iets betekenen. Zie je dat een van je werknemers het moeilijk heeft? Bied dan coaching aan via Beleeff. Dit laat zien dat je om je personeel geeft en helpt om een positieve sfeer op de werkvloer te creëren. Het geeft je werknemers de kans om professionele hulp te krijgen wanneer ze dit het meest nodig hebben.

Je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Wij zijn er om jou te ondersteunen. Samen werken we aan jouw welzijn en ontwikkeling.

Klik hier om een afspraak te maken voor kennismaking op onze contact pagina. Klik hier om een afspraak te maken voor kennismaking op onze contact pagina.