Empathie oefenen met mindfulness

De link tussen mindfulness en empathie

Er is een duidelijk verband tussen mindfulness en empathie. Mindfulness helpt ons de vaardigheden en houdingen te ontwikkelen die nodig zijn om volledig aanwezig te zijn, actief te luisteren en op een compassievolle en niet-oordelende manier contact te maken met anderen. Door ons te richten op mindfulness kunnen we bouwen aan een meer empathische en compassievolle wereld, één individu tegelijk.

Mindfulness is de beoefening van het volledig aanwezig zijn en het bewust zijn van onze gedachten, gevoelens en omgeving op elk moment. Het is aangetoond dat het tal van voordelen heeft voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid, maar ook voor het opbouwen van empathie.

Wanneer we mindfulness beoefenen, zijn we beter in staat om contact te maken met onze eigen emoties en gedachten, waardoor we op onze beurt dieper in contact kunnen komen met de emoties en gedachten van anderen. Door ons te richten op het huidige moment, kunnen we afleidingen opzij zetten en echt naar anderen luisteren, wat een cruciaal onderdeel is van empathie.

Bovendien helpt mindfulness ons om compassie te ontwikkelen voor onszelf en anderen. Als we onze ervaringen benaderen met een niet-oordelende en medelevende houding, kunnen we datzelfde mededogen naar anderen uitstralen. Het helpt ons minder reactief en meer reflectief te zijn als het gaat om onze eigen emoties en gevoelens, wat ook geldt voor de manier waarop we die van anderen begrijpen.

Empathie vereist dat we door een andere bril kijken dan onze eigen en mindfulness helpt ons precies dat te doen. Door regelmatig mindfulness te beoefenen, bouwen we het vermogen op om ongemak te verdragen en een breder scala aan perspectieven te zien.

Tot slot helpt het beoefenen van mindfulness ook bij het cultiveren van ons zelfbewustzijn, wat essentieel is voor het opbouwen van empathie. Als we ons bewust zijn van onze eigen emoties, gedachten en vooroordelen, kunnen we herkennen en begrijpen hoe deze onze interacties met anderen beïnvloeden. Door deze potentiële barrières te herkennen, kunnen we eraan werken om ze te verwijderen en sterkere verbindingen op te bouwen.