Mentale fitness: train je brein

Mind Fitness: jouw brein, jouw workout

Je werkt aan je lichaam in de sportschool, maar hoe zit het met je brein? Dit jaar is het tijd om ook je geestelijke spieren te trainen. Je brein is net als elke spier in je lichaam: het heeft regelmatige training nodig om sterk en soepel te blijven. Denk daar eens over na. Wanneer heb je voor het laatst iets gedaan dat echt nieuw was voor je geest?

 

Opwarmingsoefeningen met kleine hersenkrakers

Begin je dag niet met Facebook of Instagram. Kies in plaats daarvan voor een brein-opwarmer. Pak een puzzel of een Sudoku. Waarom? Omdat deze kleine uitdagingen je hersenen wakker schudden. Ze zetten je aan het denken, analyseren en problemen oplossen. Dit is jouw mentale rek- en strekoefening.

Lees eens iets anders

Lezen is als joggen voor je brein. Maar blijf niet hangen bij dezelfde soort boeken. Stap uit je comfortzone. Als je van romans houdt, probeer dan eens een wetenschappelijk tijdschrift. En als je altijd de krant leest, wat dacht je van een poëziebundel? Nieuwe genres verkennen prikkelt je hersenen op een andere manier.

Intellectuele Cardio: podcasts

Podcasts zijn als een loopband voor je geest. Ze kunnen je meenemen op reizen door geschiedenis, wetenschap, cultuur, en meer. Het mooie van podcasts? Je kunt ze luisteren tijdens het wandelen, koken, of zelfs tijdens je werk. Ze zijn een fantastische manier om je horizonten te verbreden zonder dat het voelt als een taak.

Met je hersens aan de gewichten hangen: een nieuwe taal leren

Een nieuwe taal leren is als gewichtheffen voor je hersenen. Het daagt je uit op manieren die je niet voor mogelijk hield. En het mooie is: je hoeft niet naar een klaslokaal. Er zijn genoeg apps en online platforms. Kies een taal die je altijd al wilde leren en begin. Het zal niet makkelijk zijn, maar het is de moeite waard.

Uithoudingsvermogen en blootstelling aan andere invloeden: discussieer en debatteer

Pak een onderwerp waar je gepassioneerd over bent. Schrijf je gedachten op. En nu de uitdaging: schrijf een tegengesteld argument. Dit is niet alleen goed voor je analytische vaardigheden, maar ook voor je vermogen om verschillende perspectieven te begrijpen. Discussieer met vrienden of familie. Wees open voor andere meningen. Dit is niet alleen goed voor je geest, maar ook voor je sociale vaardigheden.

Creativiteit als mentale sport

Creativiteit is een superoefening voor je brein. Of het nu gaat om tekenen, schrijven, muziek maken of koken – creatief bezig zijn stimuleert je brein op unieke wijze. Het mooie van creatief zijn, is dat er geen regels zijn. Je kunt doen wat je wilt en hoe je het wilt. Dit is jouw speeltuin.

De grenzen oprekken: boekclubs en lezingen

Ja, boekclubs zijn nog steeds een ding. En ze zijn geweldig voor je geest. Het lezen van een boek en het vervolgens bespreken met anderen opent nieuwe perspectieven. Hetzelfde geldt voor het bijwonen van lezingen. Of het nu gaat om kunst, geschiedenis of wetenschap, lezingen kunnen nieuwe werelden voor je openen.

De kracht van muziek

Muziek heeft de unieke kracht om ons op verschillende niveaus te raken. Het beluisteren of zelf maken van muziek kan je humeur verbeteren, je geest stimuleren en zelfs helpen bij het leren van nieuwe dingen. Probeer eens een nieuw muziekgenre, of leer een instrument spelen.

Way of life: blijf nieuwsgierig

Het belangrijkste is om nieuwsgierig te blijven. Stel vragen. Wees hongerig naar nieuwe kennis en ervaringen. Dit is jouw jaar om je geest te verruimen en nieuwe dingen te leren.

Zoals je je lichaam traint, zo moet je ook je geest trainen. Mix deze activiteiten, probeer nieuwe dingen en geniet van de reis. Jouw geest is je grootste bezit. Train het, voed het, en kijk hoe je leven verandert.